Skip to main content
woman putting a plastic container in the fridge

Μείωση της σπατάλης τροφίμων από τους καταναλωτές

Γνωρίζατε ότι, μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σπαταλώνται κάθε χρόνο περισσότεροι από 58 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων; Δηλαδή περίπου 131 κιλά ανά κάτοικο, με εκτιμώμενη αγοραία αξία 132 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η σπατάλη τροφίμων αποτελεί πρόβλημα για την κοινωνία μας. Μπορεί να σπαταλάται περίπου το 10% των τροφίμων που διατίθενται στους καταναλωτές της ΕΕ. Την ίδια στιγμή, πάνω από 37 εκατομμύρια άνθρωποι στην ΕΕ δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καταναλώνουν ποιοτικά γεύματα κάθε δεύτερη μέρα. Η σπατάλη τροφίμων επιβαρύνει επίσης αδικαιολόγητα το περιβάλλον και τους περιορισμένους φυσικούς πόρους, όπως η χρήση γης και νερού.

Cristina Lisetchi, υπεύθυνη πολιτικής, Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Πάνω από το ήμισυ της σπατάλης τροφίμων οφείλεται στα νοικοκυριά (54 % ή 70 kg ανά κάτοικο) στην ΕΕ το 2021.

Περίπου το 16 % της σπατάλης οφείλεται σε εστιατόρια και άλλα σημεία εστίασης, καθώς και σε καταστήματα λιανικής πώλησης, όπως είναι τα σουπερμάρκετ και τα παντοπωλεία. Το υπόλοιπο ποσοστό σπατάλης οφείλεται στους κλάδους της παραγωγής και της μεταποίησης.

Η ΕΕ έχει δεσμευτεί να βοηθήσει στη μείωση κατά το ήμισυ της σπατάλης τροφίμων σε επίπεδο λιανικής πώλησης και καταναλωτή έως το 2030 καθώς και στη μείωση της απώλειας τροφίμων κατά μήκος της αλυσίδας παραγωγής και εφοδιασμού τροφίμων.

Μπορείτε να διαδραματίσετε καθοριστικό ρόλο μειώνοντας οι ίδιοι τη σπατάλη τροφίμων και ενθαρρύνοντας και άλλους να πράξουν το ίδιο.

Πώς να μειώσετε τη σπατάλη τροφίμων
Ανοίξτε το Infographic (PDF)

Πώς να μειώσετε τη σπατάλη τροφίμων

Όλοι μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο στην πρόληψη και τη μείωση της σπατάλης τροφίμων: οι αγρότες, οι παραγωγοί τροφίμων, οι έμποροι λιανικής πώλησης, οι εργαζόμενοι στον τομέα της φιλοξενίας και, τελικά, εσείς οι καταναλωτές.

Στο σπίτι, μπορείτε να λαμβάνετε απλά αλλά αποτελεσματικά μέτρα, όπως ο σχεδιασμός των γευμάτων, η χρήση υπολειμμάτων τροφίμων, η σωστή αποθήκευση νωπών και μαγειρεμένων τροφίμων και η διάκριση ανάμεσα στις επιστημονικά τεκμηριωμένες ημερομηνίες «ανάλωσης έως» και «ανάλωσης κατά προτίμηση πριν από» που αναγράφονται στις ετικέτες σήμανσης των τροφίμων.

Ομοίως, οι συνειδητές αγοραστικές συνήθειες, όπως η λίστα για τα ψώνια και η αγορά μόνο των αναγκαίων τροφίμων, μπορούν να συμβάλλουν στην ελαχιστοποίηση της σπατάλης τροφίμων στα καταστήματα ή στην αγορά.

Μπορείτε επίσης να κάνετε δωρεές τροφίμων σε απόρους μέσω καταστημάτων λιανικής πώλησης και φιλανθρωπικών οργανώσεων.

Μαζί μπορούμε να χαράξουμε τον δρόμο για ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

Bowls in the background with various ingredients