Skip to main content
Banner Food Supplements

Συμπληρώματα Διατροφής

Μπορεί ένα χάπι την ημέρα «τον γιατρό να κάνει πέρα

Η λήψη βιταμινών και μετάλλων μπορεί να είναι μέρος της καθημερινής σας πρωινής ρουτίνας και υπάρχουν πολλά συμπληρώματα διατροφής στην αγορά. Αλλά σε τι χρησιμεύουν και ποιος πρέπει να τα λαμβάνει;

Food or dietary supplements contain ingredients such as vitamins, minerals, amino acids, enzymes, and herbal extracts, which are taken in the form of tablets, capsules, powders, and liquids. They can be bought over the counter in pharmacies, supermarkets, specialist shops and on the internet. Some common food supplements include vitamin D, echinacea, fish oil, and calcium.

Τα τρόφιμα ή τα συμπληρώματα διατροφής περιέχουν συστατικά όπως βιταμίνες, μέταλλα, αμινοξέα, ένζυμα και εκχυλίσματα βοτάνων, τα οποία λαμβάνονται σε μορφή δισκίου, κάψουλας, σκόνης και υγρού. Μπορούν να αγοραστούν χωρίς συνταγή γιατρού σε φαρμακεία, σούπερ μάρκετ, εξειδικευμένα καταστήματα και στο διαδίκτυο. Μερικά κοινά συμπληρώματα διατροφής περιλαμβάνουν βιταμίνη D, εχινάκεια, ιχθυέλαιο και ασβέστιο.

Τα φυτικά προϊόντα και φυτικά παρασκευάσματα, τα φύκια, οι μύκητες ή οι λειχήνες έχουν, επίσης, γίνει ευρέως διαθέσιμα στην ΕΕ με τη μορφή συμπληρωμάτων διατροφής. Για παράδειγμα, το τζίνσενγκ (ginseng), το γκίνγκο (ginkgo), το σκόρδο και το βάλσαμο (St. John's Wort).

Γιατί, λοιπόν, παίρνουμε συμπληρώματα διατροφής; Ορισμένα συμπληρώματα προσθέτουν θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες που μπορεί να μην καταναλώνονται αρκετά στη μέση διατροφή. Άλλα μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση του παράγοντα κινδύνου για μια ασθένεια. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διατήρηση της γενικής υγείας, την υποστήριξη της ψυχικής και αθλητικής απόδοσης ή την υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος. Όμως, τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φαρμακευτικά προϊόντα και η χρήση τους δεν προορίζεται για τη θεραπεία ή την πρόληψη ασθενειών. Στην ΕΕ, τα συμπληρώματα διατροφής ακολουθούν τους κανόνες των τροφίμων.

Τα συμπληρώματα είναι διαθέσιμα σε διάφορες δόσεις και σε διαφορετικούς συνδυασμούς. Ορισμένες ομάδες πληθυσμού που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανεπάρκειας ορισμένων θρεπτικών συστατικών μπορεί να ωφεληθούν από τα συμπληρώματα διατροφής, όπως, για παράδειγμα, οι γυναίκες που είναι έγκυες ή μπορεί να μείνουν έγκυες, τα βρέφη, τα άτομα με ανεπαρκή έκθεση στον ήλιο ή οι αυστηρά χορτοφάγοι (vegan).

Τα συμπληρώματα διατροφής δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως υποκατάστατο μιας ισορροπημένης, υγιεινής διατροφής. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι άνθρωποι δε χρειάζονται συμπληρώματα διατροφής, καθώς η διατροφή τους τούς παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται, εκτός από τη βιταμίνη D, εάν η έκθεση στον ήλιο είναι περιορισμένη. Μόνο μια ορισμένη ποσότητα από κάθε θρεπτικό συστατικό χρειάζεται για να λειτουργήσει το σώμα μας και υψηλότερες ποσότητες δεν είναι απαραίτητα καλύτερες. Μάλιστα, ορισμένες ουσίες σε υψηλές δόσεις μπορεί να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις, ακόμη και να γίνουν επιβλαβείς.

Οι χώρες της ΕΕ διαχειρίζονται την αγορά των συμπληρωμάτων διατροφής σε εθνικό επίπεδο. Όταν διατυπώνουν ανησυχίες σχετικά με κάποιο από αυτά, καλούμαστε να αξιολογήσουμε την ασφάλεια.

αναφέρει η Ariane Titz, διατροφολόγος στην EFSA.

Ενώ πολλά συμπληρώματα διατροφής έχουν μακρά ιστορία χρήσης στην Ευρώπη, υπάρχουν ορισμένες ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια και την ποιότητα κάποιων. Αυτές περιλαμβάνουν τον κίνδυνο χημικής ή μικροβιολογικής μόλυνσης και την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι οι συγκεντρώσεις των βιοδραστικών παραγόντων είναι εντός των ασφαλών ορίων.

Η EFSA παρέχει επιστημονικές γνωμοδοτήσεις σχετικά με την ασφάλεια μιας ουσίας εάν προορίζεται για χρήση σε συμπλήρωμα διατροφής και δεν έχει ιστορικό ασφαλούς χρήσης στην ΕΕ πριν από το 1997 ή εάν ένα κράτος μέλος ζητήσει αξιολόγηση.

Vitamin supplements