Skip to main content
Leaves

Απειλές για την υγεία των φυτών

Αποτρέποντας τις απειλές όσον αφορά την υγεία των φυτών μπορούμε να διασφαλίσουμε ένα πιο βιώσιμο μέλλον για εμάς, τις κοινότητές μας και το περιβάλλον

Σε αυτή την ενότητα, διερευνούμε ορισμένα βασικά ζητήματα που σχετίζονται με την υγεία των φυτών.

Φυτικά παράσιτα στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Τα φυτικά παράσιτα αποτελούν σοβαρή απειλή για την υγεία των φυτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μερικά αξιοσημείωτα παραδείγματα, μεταξύ άλλων, είναι ο ασιατικός κάνθαρος, ο κόκκινος ρυγχωτός κάνθαρος φοινικόδεντρων και η Xylella fastidiosa. Η ΕΕ δημοσίευσε έναν κατάλογο που περιλαμβάνει 20 επιβλαβείς οργανισμούς καταντίνας που αποτελούν προτεραιότητα καθώς συνιστούν τη σοβαρότερη οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική απειλή για τις χώρες της ΕΕ. Τα παράσιτα μπορούν να προκαλέσουν καταστροφικές ζημιές σε καλλιέργειες, κήπους και φυσικά οικοσυστήματα. Είναι σημαντικό να είμαστε σε εγρήγορση και να λαμβάνουμε προληπτικά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσής τους.

Κλιματική αλλαγή & υγεία των φυτών

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί σοβαρή πρόκληση για την υγεία των φυτών. Η άνοδος της θερμοκρασίας και οι αλλαγές στην κατανομή των ατμοσφαιρικών κατακρημνισμάτων δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για την εξάπλωση φυτικών παρασίτων και ασθενειών. Είναι σημαντικό να προσαρμόσουμε τις γεωργικές πρακτικές, να προωθήσουμε ανθεκτικές ποικιλίες φυτών και να εφαρμόσουμε βιώσιμες τεχνικές διαχείρισης της γης με σκοπό τη διαφύλαξη της υγείας των φυτών σε ένα μεταβαλλόμενο κλίμα.

Η πρόληψη των κινδύνων είναι προτιμότερη από τη διαχείριση παρασίτων

Η λήψη μέτρων για την πρόληψη της μόλυνσης των φυτών από παράσιτα αποτελεί μια πιο αποτελεσματική προσέγγιση από τη διαχείριση επιδημιών. Ορισμένες φυτοϋγειονομικές καταστροφές είναι μη αναστρέψιμες. Για παράδειγμα, η περίπτωση του βακτηρίου Xylella fastidiosa έχει καταστρέψει εκατομμύρια ελαιόδεντρα, μερικά από τα οποία ήταν χιλίων ετών. Ιεραρχώντας τα μέτρα πρόληψης μπορούμε να συμβάλλουμε έτσι ώστε τα καταστροφικά παράσιτα να παραμείνουν εκτός ΕΕ.

Τι μπορείτε να κάνετε;

Όταν ταξιδεύετε εκτός ΕΕ, μην φέρνετε μαζί σας φυτά, λουλούδια, σπόρους, φρούτα ή λαχανικά. Αυτά τα είδη ενδέχεται να φέρουν παράσιτα οποία μπορεί βλάψουν τα φυτά στην ΕΕ. Συμβάλετε στην προστασία της υγείας των φυτών, εφαρμόζοντας τους τελωνειακούς κανονισμούς και αποφεύγοντας τη μεταφορά φυτικού υλικού σε διασυνοριακό επίπεδο.

Όταν αγοράζετε φυτά και σπόρους από το διαδίκτυο, βεβαιωθείτε ότι συνοδεύονται από ένα φυτοϋγειονομικό πιστοποιητικό, εάν προέρχονται από χώρες εκτός της ΕΕ. Οι εν λόγω πιστοποιήσεις υποδεικνύουν ότι τα φυτά έχουν υποβληθεί σε ενωσιακούς ελέγχους, μειώνοντας τους κινδύνους εισαγωγής φυτικών παρασίτων και ασθενειών στον κήπο ή το αγρόκτημά σας.

Για τους καλλιεργητές φυτών, η ολοκληρωμένη φυτοπροστασία (IPM) είναι μια προσέγγιση που συνδυάζει διάφορες στρατηγικές, όπως η διενέργεια βιολογικών ελέγχων και η εφαρμογή καλλιεργητικών πρακτικών για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων των παρασίτων, μειώνοντας ταυτόχρονα τις βλάβες που προκαλούνται στο περιβάλλον, την ανθρώπινη υγεία και τους ωφέλιμους οργανισμούς. Υιοθετώντας τις αρχές της IPM, μπορείτε να προστατεύσετε την υγεία των φυτών με αποτελεσματικό και βιώσιμο τρόπο.

Η διατήρηση της υγείας των φυτών αποτελεί συλλογική ευθύνη. Ακολουθώντας τις προαναφερθείσες κατευθυντήριες γραμμές και με την ευαισθητοποίηση σχετικά με την υγεία των φυτών, μπορούμε όλοι να συμβάλουμε στη διαφύλαξη της υγείας των φυτών στην ΕΕ.