
 

General questions before the start of the webinar (Not published) 

 

Question received EFSA’s reply 

1.   

Questions received at the beginning of the 

Webinar, of technical nature  

 

Not applicable. 

 

 

 

 

Questions published and replied 

 

Question received EFSA’s reply 



1.   

Hi there, How do you define "public" ? Can 

the requestor be any person outside of 

EFSA i.e. can it also be an applicant of a 

dossier submitter for regulated products 

asking for PAD for his/her competitor's 

dossier ? Thank you. 

 

Any citizen of the European Union can submit a PAD application to EFSA, as 

detailed in Article 2 of the PAD Regulation. 

 

Complementary information: Article 2(1) of the PAD Regulation states: “Any 

citizen of the Union, and any natural or legal person residing or having its 

registered office in a Member State, has a right of access to documents of 

the institutions, subject to the principles, conditions and limits defined in this 

Regulation.” 

2.   

Question for later. Can the owner of the 

data see who is requesting the data by 

default? 

 

By default, you cannot see what the identity of the PAD applicant is. However, 

this question will be addressed in more details later during the presentation. 

 

Complementary information: you can request any time that information by 

sending an email to EFSA.public.access.to.documents@efsa.europa.eu . For 

further information please see section 2.3.13 of the Guidance for PAD 

applicants.  

 

3.   

Is there or can there be a field to ask the 

reason for the request? 

 

When submitting a PAD application via EFSA.Connect, there is a box called 

"body" in the form, which allows you to submit any reason relating to your 

PAD application. 

4.   

So is it correct that a non-authenticated 

person can submit a confirmatory request 

by email? 

 

Yes, but you will need to submit a new request and indicate manually the 

number of your first request. As such the tool will not link the two requests. 

5.   

Is a PAD application automatically 

initiated once confidential claims are 

added to a dossier in the E-submission 

food chain platform? 

 

No, PAD applications are not automatically initiated. 

 

Complementary information: A PAD application is initiated exclusively upon 

request of any natural or legal person, in accordance with Article 2 of the 
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PAD application. For further details on how to submit a PAD application, 

please see section 1.1 of the Guidance for PAD applicants.  

 

6.   

hi, will you consider my request even if it's 

submitted via another tool, like email or 

letter? 

 

You can contact EFSA via EFSA.Connect or via email and/or letter to EFSA. 

Your PAD application will be addressed by EFSA in both cases. 

 

Complementary information: For further details on how to submit a PAD 

application, please see section 1.1 of the Guidance for PAD applicants.  

7.   

Can you dispute the level of redactions? 

What does that process look like? 

 

If you are unsatisfied with EFSA's decision in reply to your PAD application, 

you can submit a confirmatory application to inform EFSA accordingly. 

 

Complementary information: For further details on how to submit a 

confirmatory application, please see section 3.4 of the Guidance for PAD 

applicants.  

8.   

can a generic indication of the PAD 

applicant be given if it is not possible to 

disclose the identity? 

 

EFSA provides during the consultation process information of general nature 

on the PAD applicants (academia, private organisations, NGOs). 

 

Complementary information: you can request any time that information by 

sending an email to EFSA.public.access.to.documents@efsa.europa.eu . For 

further information please see section 2.3.13 of the Guidance for PAD 

applicants.  

 

9.   

Did I understand correctly that 

Connect.EFSA should be used in any case, 

even if I request documents from dossiers 

that do not fall under the TR? 

 

Yes, you can use Connect.EFSA for any request for access to documents that 

EFSA holds and that are not published. 
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10.   

Will document owners have the chance to 

revise the sanitised documents prepared 

by EFSA before being share with the 

requestor? 

 

Yes, when EFSA will consult them on the accessibility of documents 

originating from them in accordance with the provisions of the PAD 

Regulation. 

 

Complementary information: EFSA always sends the concerned sanitised 

documents, prior to their release, to the document owner(s). 

 

11.   

If the consulted third party asks for the 

release of the affiliation of an individual, 

will that individual be consulted before 

their affilitation is released? 

 

Yes, EFSA will always contact the PAD applicant before potentially disclosing 

the affiliation. 

12.   

What is the "functional mailbox" address, 

as mentioned before? 

 

EFSA.public.access.to.documents@efsa.europa.eu 

13.   

Will the guidance address the rights of the 

data's owner and will provide guidance for 

the data's owner? e.g. can the data's 

owner request the identity of the 

requester? 

 

The consultation with the document owners is governed by Article 4(4). the 

guidance is addressing also this aspect of the consultation. As indicated by 

my colleagues a data owner can always ask for the identity of the PAD 

applicants and the answer will be provided taking into account of the EU 

GDPR. 

14.   

Can the data own make a separate PAD 

application to ask who the PAD application 

requestor for their data is... 

 

Yes it is always possible for document owners to submit a request for the 

PAD application triggering the consultation, or to ask for the affiliation or 

identity of PAD applicants, as explained in the recurrent issues we encounter. 

Such requests are handled in accordance with the PAD Regulation and EU 

GDPR. 
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Not published and replied 

 

Question received EFSA’s reply 

1.   

If company A asks for dossier X, and later 

another company B asks for the exact 

same Dossier, does EFSA need to prepare 

the documents again? 

 

EFSA will always notify the document owners of the additional release raising 

awareness of the fact that the documents will go out again. 

2.   

How you deal with third party documents, 

if the third party is not answering? 

 

EFSA shall take a decision on the accessibility of the documents requested, 

taking into consideration the information at its disposal. So EFSA will assess 

the documents in light of the legal framework taking into account the 

exceptions set in Article 4 of the PAD Regulation. 

 

 

 

 

 



Published and not replied 

 Question received EFSA’s reply 

1.   

thank you for the initiative, is it possible 

to get access to an entire database held 

by EFSA? 

 

 

In accordance with settled case law, database, under certain conditions, are 

considered “documents” falling within the scope of the PAD Regulation. In the 

event of a PAD application relating to a very long document or to a very large 

number of documents, that may not be addressed within the mandatory time 

limits foreseen in the PAD Regulation, EFSA will seek to reach an agreement 

(“fair solution”) with you regarding the material scope of your PAD 

application.  For further details please see section 2.2.3 of the Guidance for 

PAD applicants.  

 

2.   

hi, will you consider my request even if 

it's submitted via another tool, like email 

or letter? 

 

 

 

You can submit a PAD application via Connect.EFSA, by sending an email to 

the functional mailbox EFSA.public.access.to.documents@efsa.europa.eu or 

via third party platforms. For more details on the submission of PAD 

applications, please see section 1.1 of the Guidance for PAD applicants.  

 

3.   

So is there a part of the database where 

the owner can also track the request 

transparently 

 

 

If a PAD application has been submitted via Connect.EFSA, the PAD applicant 

can check at any time the status of the PAD application. If the PAD application 

is submitted via email, the PAD applicant can always ask questions on the 

status of the PAD application by sending an email to the functional mailbox 

EFSA.public.access.to.documents@efsa.europa.eu. In any event, EFSA will 

update the PAD applicant on the status of the PAD application in all 

communications with the PAD applicants.  
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4.   

Why is it not made mandatory to register 

yourself before you can make any 

request? 

 

 

 

In order to submit a PAD application it is not mandatory to register to 

Connect.EFSA.  This aims at ensuring flexibility and facilitating as much as 

possible the submission of PAD application via such platform, to give full 

effects on the fundamental right of access to documents in accordance with 

the PAD Regulation.  

 

5.   

I would like to ask about the limits of 

users registered in connect.EFSA per 

company? How many separate users 

within one company might be currently 

registered in connect.EFSA? Is this 

number going to be larger in the future? 

 

 

 

There isn’t a maximum number of registered users per company. Any users 

can register independently from his/her affiliation. 

 

6.  I'm an efsa expert - are owners of 

personal data included in documents to be 

disclosed by efsa consulted on the 

disclosure? 

 

 

Should the PAD applicant request access to personal data, he/she must 

demonstrate the necessity to receive this data by means of expressed and 

legitimate justifications and convincing arguments. In the absence of such 

justification, personal data is protected in full. For further details please see 

section 2.3.5 of the Guidance for PAD applicants. 

 

7.  Thanks a lot for the webinar, very 

informative. 

 

Reply not applicable. 

 

 



Not published and not replied 

 

Question received EFSA’s reply 

1.   

If the consulted third party asks for the 

release of the affiliation of an individual, 

will that individual be consulted before 

their affiliation is released? 

 

 

 

EFSA will always engage with the PAD applicant before taking the decision on 

the disclosure of the affiliation of the data subject concerned, taking into 

account the legal framework on the protection of personal data.   

 

2.   

thanks for the explanation of the aarhus 

regulation. but shouldn't all env 

information be already disclosed in a 

proactive manner by EFSA? 

 

 

 

 

EFSA makes proactively available information and data in accordance with 

the provisions set out in Article 38 of Regulation (EC) No 178/2002, as 

amended by Regulation (EU) 2019/1381, in application as of 27 March 2021.  

 

With regards to the processing of PAD applications, concerning inter alia 

environmental information, the process is governed by Regulation (EC) No 

1049/2001 and Regulation (EC) No 1367/2006.  

 

3.   

How is a small company defined (number 

of employees)?  

 

 

 

EFSA carries out a case-by-case assessment and takes into account 

information which is publicly available as well as several factors, including for 

instance the number of employees and the areas of work of the employees. 

4.   

How is a PAD request of third party 

documents that have already been 

Article 41 of Regulation (EC) No 178/2002 states that “Notwithstanding the 

rules on confidentiality provided for in Articles 39 to 39d of this Regulation, 

Regulation (EC) No 1049/2001 of the European Parliament and of the 

Council shall apply to documents held by the Authority.”. 



deemed as confidential by EFSA after 

validation of an application handled? 

 

 

 

 

Therefore, when EFSA receives a PAD application on such documents, EFSA 

will assess the accessibility of these documents in accordance with the 

provisions of the PAD Regulation, taking into account the confidentiality 

decision concerning these documents. 

  

5.   

How is a PAD request of third party 

documents that have already been 

deemed as confidential by EFSA after 

validation of an application handled? 

 

 

 

See reply to question 4 hereabove. 

 

6.   

Whether or not commercial damage can 

be done depends on who the requester is 

 

 

 

The exceptions to disclosure are detailed in Article 4 of the PAD Regulation, 

in particular Article 4(2), first indent of the PAD Regulation regarding the 

protection of commercial interests of natural and legal persons. Accordingly, 

it is for the document owner to justify how disclosure of a document, would 

specifically and actually undermine its commercial interests. EFSA will then 

assess the claims for protection of the information, taking into consideration 

all elements at stake.  

 

7.   

Are there any plans for EFSA to publish on 

their website the results of ALL PAD 

requests (much like the Commission has 

done with the EASE website)? 

 

 

 

EFSA is currently not publishing the outcome of the processing of PAD 

applications on its website. However please note that EFSA regularly 

publishes information, documents and data in relation to the risk assessment 

in accordance with Article 38 of Regulation (EC) No 178/2002 on its website, 

including Open EFSA and the EFSA Journal.  

 

8.  But the sanitisation does not have to be 

performed again by EFSA? 

 

The sanitisation process is detailed in section 2.3.14 of the Guidance for PAD 

applicants. 



9.   

(slide 27) Based on article 4(2) of 

regulation 1049/2001, can a company (as 

document owner) ask for the protection of 

commercial interest and then have some 

part of the document (for which there is a 

PAD request) sanitised (even if the 

document fall under the TR)? 

 

 

 

When consulted in accordance with Article 4(4) of the PAD Regulation, the 

document owner can claim for protection of any information it considers as 

deserving such protection as disclosure would undermine the protection of its 

commercial interests, including intellectual property in accordance with 

Article 4(2), first indent of the PAD Regulation. 

 

10.   

How long are you going to protect the 

reuse of data? When are you going to 

allow the reuse without asking the original 

"data-owner"? 

 

 

 

In accordance with Article 7 of the Decision of EFSA’s Management Board 

laying down practical arrangements for implementing Regulation (EC) No 

1049/2001 and Articles 6 and 7 of Regulation (EC) No 1367/2006, when a 

document originates from third parties EFSA will always engage with the 

relevant document owners on the PAD application, unless it is clear that the 

document can or cannot be disclosed.  

 

With regards to the reproduction of documents we draw your attention to 

Article 16 of the PAD Regulation, that EFSA always refers to when disclosing 

partially or in full the requested documents. For further details please see 

section 3.3 of the Guidance for PAD applicants. 

 

Finally, Article 4(7) of the PAD Regulation states “The exceptions as laid down 

in paragraphs 1 to 3 shall only apply for the period during which protection 

is justified on the basis of the content of the document. The exceptions may 

apply for a maximum period of 30 years. In the case of documents covered 

by the exceptions relating to privacy or commercial interests and in the case 

of sensitive documents the exceptions may, if necessary, continue to apply 

after this period.” 

 

 



11.   

Is it possible that the reply to a PAD 

request discloses data that have been 

granted a confidential status under the 

Transparency Regulation? 

 

 

 

See reply to Question 4 hereabove. 

 

12.   

Does the PAD apply to the request dossier 

for evaluating whether a food is novel or 

not novel provided to a Member State 

according to the article 4 of the NF 

Regulation? 

 

 

In accordance with Article 2(3), the PAD Regulation applies to “all documents 

held by an institution, that is to say, documents drawn up or received by it 

and in its possession, in all areas of activity of the European Union”. 

Therefore, upon receipt of a PAD application, and as detailed in sections 1.2.1 

and 1.2.2 of the Guidance for PAD applicants, EFSA will perform a thorough 

verification on a case-by-case basis in order to identify which documents fall 

within the scope of a given PAD application and are in EFSA’s possession. In 

relation to any document requested, such as the documents you refer to, 

EFSA will check upon receipt, on a case-by-case basis, whether they are in 

EFSA’s possession and if so they will be processed in accordance with the PAD 

Regulation. 

 

13.   

How is a PAD request of third party 

documents that have already been 

deemed as confidential by EFSA after 

validation of an application handled? 

 

 

 

See reply to Question 4 hereabove. 

 


