
 

 
 

 
 
 

           RISK ASSESSMENT PRODUCTION DEPARTMENT  

 

 

CLARIFICATION N°1 
 

 

Call reference: GP/EFSA/PLANTS/2022/09 

Call title: Plant Pest Survey parameters estimations 

 

 

Question 1: The duration mentioned is 24 months. Is it possible to extend the duration to have 

more time available for data collection etc? Of course, I understand that the budget will not change. 

 

Answer: The duration cannot be extended. 

 

 

Question 2: Do I understand correctly that the money provided is a lump sum for the work done 

and that the resources (costs for personnel, data acquisition, experimental facilities etc) used to 

carry out the proposal do not need to be submitted to EFSA? 

 

Answer: Your understanding is correct. As stated in the Call for Proposals under section 1.8 Grant 

Principles, the call comes with an innovative and simplified grant management, where the grant 

amounts paid to the partner are based on the pre-defined sums which are not linked to the actual 

costs of the action. This means there is no need for co-financing from the partner, and no need for 

completion of estimated budgets or timesheets to record the work […]. The payment of agreed sums 

from EFSA will be carried out based on the acceptance by EFSA of the delivered work. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

 

 

 


